MIKSI

SILMIÄ

KUTISEE

ALLERGIAOIREIDEN SYYT

KUKKIVAT KASVIT JA PUUT SAAVAT SILMÄT KUTIAMAAN

Kausiluonteisen tai äkillisen allergisen silmätulehduksen laukaisee keväisin lehtipuiden runsas siitepöly. Oireet alkavat yleensä maalis-/huhtikuussa, kun leppä alkaa kukkia. Pähkinäpensaan siitepölyä saattaa kulkeutua Suomeen etelästä aiheuttaen oireita. Runsaimmin oireita aiheuttaa kuitenkin yleensä koivun kukinta, joka osuu huhti-/toukokuuhun. Kesällä heinät kukkivat ja loppukesästä-alkusyksystä pujo aiheuttaa monelle silmäoireita.

Kausittainen sidekalvotulehdus on yksi yleisimmistä silmän allergisista tulehduksista. Oireena on usein kova kutina, yleensä molemmissa silmissä. Silmät voivat punoittaa ja vetistää. Luomissa voi olla ihottumaa ja silmät voivat olla valonarat.

Allergeenialtistuksen yhteydessä allergeeni reagoi silmän syöttösolun pinnassa IgE-vasta-aineiden kanssa vapauttaen muiden muassa histamiinia, joka on yksi pääasiallisista kutinan aiheuttajista. Myös veren eosinofiilien (allergisia reaktioita välittävien valkosolujen) määrä veressä lisääntyy.

Allergista silmätulehdusta ei pidä sekoittaa bakteerien tai virusten aiheuttamaan tulehdukseen. Allergisella silmätulehduksella ei yleensä ole pitkäaikaisia vaikutuksia silmien terveyteen. Kuitenkin hoitamatta jätetyt allergiset silmäoireet saattavat vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun. Mikäli et ole varma sairastatko allergista silmätulehdusta, sinun kannattaa käydä lääkärissä.

MITEN OIREITA HOIDETAAN

  • Vältä allergiaoireita aiheuttavia allergeeneja (allergian aiheuttajia)
  • Jos oireita on vain silmässä > paikallishoito antihistamiini silmätipoilla
  • Jos esiintyy myös muita oireita kuten allergista nuhaa > antihistamiinitabletit mahdollisesti yhdistettynä silmätipoilla
  • Erityisen vaikeisiin oireisiin > kortisonia sisältävät valmisteet
  • Erityisen vaikeisiin ja pitkittyneisiin oireisiin > siedätyshoito

LÄHTEET

Lönnrot, Maria. Allergiat. www.terveyskirjasto. Kustannus Oy Duodecim 30.3.2021.

Seppänen, Matti. Silmän sidekalvotulehdus (konjunktiviitti). Lääkärikirja Duodecim 2018.
www.terveyskirjasto.fi. Haettu 7.5.2021.